Osmani: Anëtarësimi i Ballkanit Perëndimor në BE e NATO, shtyllë e paqes dhe stabilitetit

By admin Dec 1, 2022 #BE #NATO #Presidentja Osmani

Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/jpdprxqzxp/philoshea.co.uk/wp-content/themes/newsair/single.php on line 84

Anëtarësimi i Ballkanit Perëndimor në Bashkim Evropian dhe NATO nuk është vetëm në interes , do të ishte shtyllë e paqes dhe stabilitetit për të gjithë kontinentin tonë, tha presidentja e Kosovës Vjosa Osmani fjalimin e saj të mbajtur në Universitetin e Sofjes.

Ajo theksoi se kur arkitektura e sigurisë në Evropë dhe më gjerë është nën kërcënim për shkak të luftës në Ukrainë, interesi gjeostrategjik i BE-së dhe NATO-s është që Ballkani Perëndimor të jetë pjesë e të dy aleancave.

Vjosa Osmani, e cila ndodhet për një vizitë zyrtare në Bullgari, në një ceremoni në Aula të Rektoratit të Universitetit, është nderuar me Distinktivin e Nderit të Universitetit të Sofjes. Çmimi është ndarë me sugjerim të Fakultetit Juridik dhe është dhënë në lidhje me aktivitetet e saj si juriste udhëheqëse në vendin e saj me njohje ndërkombëtare.

“Për shekuj me radhë, ka qenë në interesin e Rusisë të sigurohen që të kenë sukses në përhapjen e ndikimit të tyre keqdashës në Ballkanin Perëndimor. Fatkeqësisht, duke përdorur një nga vendet e rajonit tonë si përfaqësim, si ndërlidhës”, tha Osmani.

Ajo shtoi se ky interes rus vazhdon edhe sot, sipas saj, jo se janë të interesuar konkretisht për Kosovën, por sepse besojnë se duke sulmuar atë që është arritur në Kosovë, duke sulmuar stabilitetin në Ballkanin Perëndimor, po sulmojnë vlerat dhe sistemet mbi të cilat bazohen BE-ja dhe NATO-ja.

“Këto janë sulme ndaj BE-së dhe NATO-s, sepse ata e dinë, sikurse ne, se Ballkani Perëndimor i destabilizuar do të thotë një Evropë e destabilizuar”, tha Osmani.

Për këtë arsye, shtoi ajo, është e rëndësishme që Ballkani Perëndimor, vendet tona demokratike, të besojnë në sundimin e ligjit, të drejtat e njeriut dhe demokracinë, dhe të jenë në gjendje të anëtarësohen në BE dhe NATO. Ajo shtoi se kjo do të thotë se Evropa do të jetë e tërë, e bashkuar dhe e lirë, gjë që nuk do të jetë e mundur nëse një pjesë e Evropës destabilizohet sepse Ballkani Perëndimor është gjithmonë nën kërcënim edhe nëse një pjesë e Ballkanit Perëndimor mbyllet në vakum.

Ajo theksoi se nuk ka asnjëherë vakum, gjithmonë ka kush të vijë dhe të marrë hapësirën e mbetur të lirë, theksoi ajo. Presidentja e Kosovës tha se boshti euroatlantik dhe bashkëpunimi i ngushtë ndërmjet BE-së dhe SHBA-së është çelësi për të siguruar që kjo hapësirë të mos u lihet akterëve dashakeq, ky është çelësi i stabilitetit afatgjatë në rajonin tonë dhe më gjerë.

Osmani- Sadriu tha gjithashtu se Bullgaria është partner dhe aleat strategjik i Kosovës dhe vendi i saj është i përkushtuar për thellimin e bashkëpunimit bilateral mes dy vendeve. Bullgaria ka dëshmuar se qëndron për liri dhe është shtyllë kyçe e bashkëpunimit rajonal dhe euroatlantik, tha presidentja e Kosovës. Ajo falënderoi Bullgarinë për mbështetjen e saj, për qëndrimin pranë Kosovës si në momente të vështira ashtu edhe në momente të mira.

/TV Arbëria

By admin

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *