Kurti: Kemi nevojë për anëtarësim në BE, perspektiva evropiane s’mjafton si fjalë

By admin Dec 8, 2022 #Austria #BE-ja

Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/jpdprxqzxp/philoshea.co.uk/wp-content/themes/newsair/single.php on line 84

Kryeministri i vendit, Albin Kurti, thotë se Kosova ka nevojë dhe proces të përshpejtuar për anëtarësim në Bashkimin Evropian.

Kurti, në Samitin e Liderëve të Socialistëve dhe Demokratëve të Ballkanit Perëndimor në Vjenë, tha se duhet të ketë disa etapa dhe disa afate kohore.

“Përveç Procesit të Berlinit, unë besoj se duhet të mendojmë jashtë koordinatave të situatës aktuale për rrugën përpara. Është e rëndësishme që të ketë një baticë në Ballkanin Perëndimor, e cila do të ngrejë të gjitha varkat në të njëjtën kohë. Diçka si EEA, EFTA EEA. Ne e dimë se vendet si Austria dhe Portugalia fillimisht ishin pjesë e EEA-së dhe më pas u bashkuan me BE-në. Këtë mund ta quajmë SEFTA – Marrëveshja e Tregtisë së Lirë e Evropës Juglindore, ose treg i përbashkët rajonal, siç është në Procesin e Berlinit, duke u avancuar më tej”.

“Sepse ne kemi nevojë dhe proces të përshpejtuar për anëtarësim në BE. Deri më tani kemi folur për perspektivën e BE-së, për integrimin në BE, por ne kemi nevojë për anëtarësim në BE. Perspektiva evropiane si fjalë më nuk mjafton. Dhe për këtë qëllim, ne duhet të kemi disa etapa dhe disa afate kohore”, tha Kurti.

Madje Kuri tha se është e vështirë mbajtja e optimizmit të qytetarëve për BE-në për aq kohë sa nuk ka afate kohore.

“ Është e vështirë të mobilizosh njerëzit dhe të mbash optimizmin dhe entuziazmin për BE-në, e që është shumë e rëndësishme, për aq kohë sa nuk kemi afate kohore. Qoftë ai 2023, me sekuenca të tjera të ndara që thonë 2024, 2026, çfarë do të arrijmë, në cilin vit, në mënyrë që të kemi të gjithë Ballkanin Perëndimor në bord për të lëvizur drejt BE-së dhe anëtarësimit në BE sa më shpejt që të jetë e mundur” tha Kurti.  /TV Arbëria 

By admin

Related Post