Banka qendrore belge në humbje për herë të parë që nga Lufta e Dytë Botërore


Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/jpdprxqzxp/philoshea.co.uk/wp-content/themes/newsair/single.php on line 84

Banka Kombëtare e Belgjikës (BNB) është në rrugën e duhur për të regjistruar humbjen e saj të parë që nga Lufta e Dytë Botërore dhe parashikon se do të ketë një “pozicion negativ të kapitalit” deri në vitin 2027, që do të thotë se detyrimet e saj do të tejkalojnë vlerën e aktiveve të saj.

BNB deklaroi në një deklaratë se “pret të përfundojë vitin aktual financiar me një humbje në rangun prej 600 deri në 800 milionë euro”, raporton Brussels Times Online.

Banka qendrore shton më tej se për të përballuar humbjen, rezervat e saj aktuale financiare prej 7.08 miliardë eurosh “do të duhet të përdoren për herë të parë në fund të këtij viti financiar”.

Ajo që nuk paralajmëron mirë është se këto rezerva janë më pak se humbjet e parashikuara të BNB-së deri në fund të vitit financiar 2027, të cilat vlerësohen të kalojnë 9 miliardë euro.

Nëse parashikimet e saj bëhen të vërteta, BNB do të detyrohet të operojë me një pozicion negativ të kapitalit, një mundësi që banka pretendon se mund ta përballojë “të paktën përkohësisht”.

“Edhe nëse rezervat financiare të Bankës do të shteren gjatë viteve të ardhshme, kjo nuk do të vinte në dyshim stabilitetin e saj. Në fund të fundit, banka qendrore mund të vazhdojë të funksionojë, të paktën përkohësisht, me një pozicion negativ të kapitalit”, thuhet në deklaratën e BNB-së. /TV Arbëria 

By admin

Related Post